Garay téri piac története

A Keleti pályaudvartól körülbelül öt perc sétára levő Garay tér több mint egy évszázada funkcionál a kiskereskedőknek portékájuk árusítására. A téren már a XX. század elejétől kezdve árusok kínálgatták áruikat. A piac olcsósága miatt nagy népszerűségnek örvendett, azonban a városvezetés az 1920-as évek táján úgy döntött, hogy a pokrócokon és a földön árusított termékek egészségügyileg nem megfelelőek, ezért bezáratta a piacot. A tér azonban nem maradt vásárhely nélkül, mivel 1931-ben Szabó Jenő építész és Krendsei Géza fővárosi műszaki tanácsos tervei alapján épült új piac megnyílt a vásárlók és árusok előtt.

A piac épülete ezután 72 éven keresztül szolgálta a fővárost, azonban 2003-ra olyan rossz állapotba került, hogy a VII. kerület Önkormányzata testületileg a felújítás mellett döntött. Az önkormányzat legfőbb követelménye az volt, hogy a tér töltse be korábbi funkcióját, de egyben a XXI. század követelményeinek is megfeleljen.

Az új épület építési munkálatait 2005-ben kezdték meg, és 2008-ban adták át. A régi piactér helyén ma egy többfunkciós épület áll, amely -1-edik szintjén a régi piac zavartalanul üzemel, a földszinten pedig több lakossági szolgáltatást végző üzlet működik. Az első emeletet iroda helyiségek számára alakították ki, a második emelettől felfelé a négy bástyában pedig lakások épültek. Az összesen így hét szinttel rendelkező objektumhoz tartozik még egy háromszintes mélygarázs, amely a környék parkolási gondjait oldotta meg.

Kézműves foglalkozás

Copyright 2018 Garaycenter.hu. Minden jog fenn tartva. | Honlapkészítés